Employer branding workshops (focus: job postings)

Dat je zonder opgevoerde employer brand de race op de arbeidsmarkt verliest, is geen nieuws. Maar ondanks de forse investeringen in doelgroeponderzoeken, EVP’s en job sites die bespoke op de zo gewilde kandidaten zijn toegespitst, blijft het belang van goede vacatureteksten nog wat onderbelicht. Die worden er meestal ‘even bij gedaan’, waarbij maar al te vaak vrolijk wordt geknipt en geplakt uit eerder (mager) werk.

Een gemiste kans, want steeds meer kandidaten komen direct op de vacaturepagina binnen, bijvoorbeeld via sociale media en/of een extern job-platform. En als de vacaturetekst niet aanspreekt, zijn ze in Max Verstappen tempo weer vertrokken. Hoewel het percentage per organisatie wisselt, is het niet ongebruikelijk dat 70+ procent van de traffic direct naar job postings leidt. Wegklikken moet dus worden voorkomen. Dat kan met goede vacatureteksten. Maar er is meer nodig: ook de lay-out van de vacaturepagina moet de kandidaat aanspreken. Als de vacaturepagina eruitziet als een in 1985 in WordPerfect opgemaakt document – en dat geldt helaas voor heel wat job sites! – last de kandidaat geen pitstop in, maar is het vol gas naar de volgende vacaturetekst. Die kandidaat ziet dus niet eens hoeveel je in een kekke voorpagina, enthousiasmerende video’s en verhelderende infographics hebt geïnvesteerd.

Recruiten in de zevende employer brand versnelling

Gelukkig zijn er ook organisaties die het belang van de vacaturepagina (en de daarop verschijnende job postings) wel onderschrijven. Het succesvolle Logistic Force – eigenzinnig uitzender en opleider in de logistieke sector, 15 vestigingen, zevende versnelling groeicijfers – is zo’n organisatie. En dus verzorgden we met veel plezier een serie in-company employer branding workshops voor hun recruiters en een paar ‘bijschuivende’ MarCom professionals. Tijdens de twee eerste workshops ontdekten de vestigings-recruiters hoe je een strakke vacaturetekst in elkaar timmert, inclusief vele voorbeelden van best (en worst) practices. Bestaande Logistic Force vacatureteksten werden voorzien van streng (maar rechtvaardig) commentaar en de auteurs van de beste vacatureteksten trokken een prima fles champagne open.

Zwart-wit geblokt

De afsluitende workshop voor corporate recruiters zoomde dieper in op employer branding en de (noodzakelijke!) verschuiving richting marketing die recruitment doormaakt. Dat Logistic Force echt met de insights aan de slag is gegaan, blijkt onder andere uit de make-over van de vacaturepagina. De ‘traditionele’ opzet werd ingeruild voor een frisse lay-out in blokken, waarbij visuals het Logistic Force gevoel versterken. Bovendien kunnen kandidaten de vacatureteksten snel scannen. Fijn bedrijf, waar ik graag het zwart/wit geblokt voor zwaai. Liefst natuurlijk terwijl de concurrentie in de achteruitkijkspiegel verdwijnt.

18
recruiters
3
MarCom bijschuivers

64
PowerPoint slides

Foto: Flickr Friday #39: Have you seen these droids? (May the Force be with you) – Explored flickr photo by elPadawan shared under a Creative Commons (BY-SA) license

TEKSTENZO

Van Diemenstraat 202 1.11
2518 VH Den Haag
070 364 64 16
info@tekstenzo.com

Privacy policy

© 2019, Tekstenzo, The Netherlands